Kun Robert Oberst asteli ensimmäistä kertaa sisään voimamieskuntosalille, hän tiesi heti, mihin hän oli syntynyt. Kuusijalkaisena, kahdeksan tuumaa pitkänä ja reilusti yli 350 lihaskiloa painavana hän saattoi olla viimeinen, joka tajusi sen, minkä kaikki hänen ympärillään jo tiesivät. “Kaverini oli voimamiesharrastaja, jolla oli vain pakkomielle lajista”, Oberst muistelee tuosta kohtalokkaasta päivästä vuonna 2012. “Hän rukoili minua tulemaan kokeilemaan sitä. Niinpä lopulta tein niin, ja ensimmäisellä kerralla, kun koskin tukkiin, rikoin amatöörien maailmanennätyksen tukkipunnerruksessa.” Alku oli lupaava, mutta pian Oberst koki ensimmäisen kerran turpaansa oikeassa voimamieskilpailussa. “Sain turpiini, mutta minulla oli niin hauskaa”, hän naurahtaa. “Jäin koukkuun.” Häviäminen ei ollut hänelle niin mieluista. “Kilpailija minussa ei vain halua olla surkea”, hän sanoo. “Heti kun lähdin ensimmäisestä kilpailusta, aloin treenata kovaa ja ryhdyin ammattilaiseksi alle puoli vuotta myöhemmin.” Lähes kymmenen vuotta myöhemmin hänestä on tullut säännöllinen läsnäolija strongmanin eliittikilpailuissa, kuten World’s Strongest Man ja Arnold Strongman Classic. Vuoden 2021 World’s Strongest Man -kilpailussa hän on yksi pimeistä kilpailijoista, joka voi tehdä suuren yllätyksen finaalissa, jossa on kaksi hänen parasta lajiaan, tukin nosto ja tynnyrin heitto. Kuten hän totesi tapahtumaa edeltävässä Instagram-viestissä: “On aika näyttää maailmalle, kuinka kovasti olen tehnyt töitä”

Robert Oberst

Onnekas numero kahdeksan

Kahdeksas kymmenestä lapsesta, Oberst oli lapsena lyhyt ja pullea. Kymmenennen ja yhdennentoista luokan välillä hän kuitenkin kasvoi seitsemän senttiä työskennellessään kesäleirillä. “Muistan, kun istuin yöllä teltassa ja hieroin jalkojani, koska ne olivat niin kipeät kasvukipujen takia”, hän muistelee. “Kun tulin kesän lopussa kotiin, äitini alkoi itkeä: ‘Voi luoja, mitä vauvalleni on tapahtunut?’.” Mutta Oberst ei lopettanut kasvuaan. Hän saavutti lopulta huippunsa noin 440:ssä sen jälkeen, kun hänestä tuli kokopäiväinen voimamies vuonna 2015. “Tulin alas 360:een, ja nyt voin paljon paremmin”, hän sanoo. “Olen tehnyt kaksi show’ta sen jälkeen, kun pääsin uuteen painoon, ja molemmat olivat elämäni parhaita esityksiä.” Oberstin tavoitteena on nyt vakiinnuttaa itsensä tuolle 360-tasolle ja varmistaa, että hän voi pysyä hoikkana samalla kun lisää lihaksia.

Robert Oberst

“En halua mitään ylipainoa”, Oberst sanoo. “Vahvuusmiesurheilussa mukana olevat ihmiset yrittävät kertoa, että mitä painavampi olet, sitä kilpailukykyisempi olet. Uskoin siihen hetken aikaa, mutta kun painoni nousi niin suureksi, etten pystynyt ottamaan neljää askelta hengästymättä, tiesin, että se oli väärä lähestymistapa. Kyse ei ole siitä, että olisi mahdollisimman painava, vaan siitä, että olisi mahdollisimman vahva. Siinä on suuri ero.

Vähentäminen 20 000 kalorista päivässä

Muutoksensa kärjistämiseksi Oberst muutti radikaalisti voimamiesruokavalionsa ja leikkasi korkeintaan 20 000 kalorista päivässä – tosissaan – “vain” 5 000-6 000 kaloriin. ” Lasken hiilihydraatit tarkasti”, hän sanoo. “Työskentelen ravitsemusterapeutin kanssa, joka on antanut minulle erittäin tiukan kuuden aterian ateriasuunnitelman päivässä. Kolme aterioista on heraproteiinipirtelöitä banaanin kanssa. Päivän suuri ateriani on 10 unssia kanaa ja kupillinen riisiä iltapäivällä. Illalliseksi voin syödä myös 12 unssia vähärasvaista lihaa hiilihydraattien kanssa. Se ei ole näyttävää, mutta se toimii.” Hänen ruokavalionsa näyttää rehellisesti sanottuna paljon siltä, mitä fysiikkaurheilija noudattaisi. Mutta Oberst sanoo, ettei häntä haittaa. “Treenaan äärimmäisen raskailla painoilla ja suuremmalla kestävyydellä, mutta samalla syön kuin kehonrakentaja”, hän sanoo. “Kun aluksi vähensin kaloreita, kehoni huusi pizzaa ja kaikkea sellaista runsaskalorista tavaraa. Mutta kun elimistöni sopeutui, puhdas ruokavalio antoi minulle enemmän voimaa ja energiaa kuin olen koskaan tuntenut.” Brutaalin harjoittelun tueksi Oberst käyttää tavallisen heraproteiinin lisäksi useita lisäravinteita, kuten L-glutamiinia, BCAA:ta, maksan puhdistukseen tarkoitettua lisäravinteita ja treeniä edeltävää valmistetta.

Robert Oberst

Vakavaa voimaa korkeiden toistojen kautta?

Oberstin harjoitusviikko käsittää kolme jokseenkin ennalta arvattavaa päivää: ylävartalopäivä, deadlift-painotteinen päivä ja kyykkypainotteinen päivä. Näissä treeneissä hän ei pelkää käyttää kehonrakennuksen 12:n tai korkeampia toistomääriä tai jahdata käsivarsipumppua liikkeillä, kuten preacher curlsilla tai triceps push-downsilla. Miksi? No, strongman-harjoittelu ei iske vain isoihin lihaksiin, vaan kaikkiin lihaksiin – ja kaikkiin hitaasti ja nopeasti nykiviin kuituihin, joista kaikki lihakset koostuvat. Oberst sanoo, että monipuolinen lähestymistapa, johon kuuluu myös toiminnallista kehonrakennusta, auttaa häntä pitämään itsensä tasapainossa ja terveenä.

Robert Oberstin Jacked Strongmanin ylävartalon harjoitus

1

Istuma-asennossa oleva olkapääpunnerrus

3 sarjaa, 4 toistoa (lepo 2 min.)

2

Istuen painonnosto olkapäillä

2 sarjaa, 20 toistoa (lepo 2 min.)

3

SUPERSET Suorita harjoitukset järjestyksessä niin, että liikkeiden välissä on mahdollisimman vähän lepoa ja että kierrosten välissä on 90 sekuntia lepoa.

4 sarjaa, 12 toistoa (ei lepoa)

4 sarjaa, 30 toistoa (lepo 90 sekuntia)

4

Penkkipunnerrus käsipainoilla

4 sarjaa, 15, 20, 20, 20, 15 toistoa (lepo 90 sekuntia)

5

SUPERSET Suorita harjoitukset järjestyksessä niin, että liikkeiden välissä on mahdollisimman vähän lepoa ja että kierrosten välissä on 90 sekuntia lepoa.

4 sarjaa, 12 toistoa (ei lepoa)

4 sarjaa, 10 toistoa (lepo 90 sekuntia)

6

SUPERSET Suorita harjoitukset järjestyksessä niin, että liikkeiden välissä on mahdollisimman vähän lepoa ja että kierrosten välillä on 30 sekuntia lepoa.

3 sarjaa, 10 toistoa (ei lepoa)

Vaijeriköyden preacher hammer curl

3 sarjaa, 15 toistoa (lepo 30 sekuntia)

7

SUPERSET Suorita harjoitukset järjestyksessä niin, että liikkeiden välissä on mahdollisimman vähän lepoa ja että kierrosten välillä on 30 sekuntia lepoa.

Käänteisen otteen triceps venytys

4 sarjaa, 20 toistoa (ei lepoa)

Istuen käsipainon hauislihasliike

4 sarjaa, 20 toistoa (lepo 30 sekuntia)

Viikonloput ovat Strongmania varten

Sunnuntaisin kaikki edellisen viikon ponnistelut huipentuvat eeppiseen kuuden tunnin treeniin. Siinä Oberst on raa’an voimankäyttövälineistönsä ympäröimänä, ja hän suorittaa tapahtumaa toisensa jälkeen tuntikausia. Hän tekee ne kaikki ikonisista atlakivistä maanviljelijän kävelyyn. “Kun teen tämän treenin kerran viikossa, varsinaiset kilpailut tuntuvat siihen verrattuna helpoilta”, hän sanoo. “Harjoittelen hyvää painoa useiden sarjojen aikana päänostossani. Kun olen päässyt noin 80 prosenttiin yhden toiston maksimipainostani, teen siellä 2-3 sarjaa, ja sitten palaan takaisin alas muutamaksi sarjaksi. Lepään anteliaasti, mutta teen inhottavan määrän toistoja.” Ei, kaikki muut eivät treenaa näin, mutta Oberstin tuloksia on vaikea kiistää. “Kaikki on loksahtanut kohdalleni niin nopeasti, koska treenaan näin”, hän sanoo. “Aluksi ihmiset sanoivat: ‘Onhan se naurettavaa tehdä kaikki ne toistot.’ Mutta se on vain yksi asia Sitten vuoden tai kahden jälkeen kaikki sanoivat: ‘Vau, kerro lisää siitä, mitä teet.'”