Lajit

Voimistelu

Voimistelu

Voimisteluun luetaan useita monipuolisia taitolajeja, joissa voimistelijat tekevät erilaisia liikkeitä ja suorituksia yksin tai joukkueina. Useissa voimistelulajeissa voimistelijoiden ohjelmaan kuuluu jonkin apuvälineen hyödyntäminen osana suoritusta.

Kenttä

Perustiedot

Lajityyppi
Aloitusikä
Toimintaympäristö
Taitolaji
3+
Sisällä
Kustannustaso
Ryhmäkoko
Kauden pääpaino
3/5
3-15
Ympäri vuoden

Kauden sijoittuminen

Kausi käynnissä
Tauko

Harrastaminen

Voimistelu on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimmista lajeista niin harraste- kuin kilpatasollakin. Voimistelun alle lukeutuu useita mielenkiintoisia lajeja joita laadukkaat voimisteluseurat tarjoavat lähes kaikissa kaupungeissa. Voimistelua on erittäin helppo kokeilla, ja laji soveltuukin loistavasti lapsen ensimmäiseksi harrastukseksi. Voimistelu kehittää kaikkia urheilussa hyödyllisiä ominaisuuksia kuten kehonhallintaa, voimaa, ketteryyttä ja koordinaatiokykyä.

Perusliikkeet ja vartalonhallinta

Voimistelu on monipuolisesti kehonhallintaa, koordinaatiota sekä notkeutta harjoittava laji. Liikkeitä on lukemattomia, ja ne koostuvat vapaa-, väline- ja telineliikkeistä, joita harjoitetaan yksilö- ja ryhmäsuorituksina.

Voimistelun useat muodot

Voimistelulajeista löytyy useita erityylisiä vaihtoehtoja, joiden joukosta valita. Tunnetuimpia ovat telinevoimistelu, rytminen voimistelu, joukkuevoimistelu, kilpa-aerobic, TeamGym, trampoliinivoimistelu sekä akrobatiavoimistelu.

Kilpailut ja esiintyminen

Riippuen lajista, voimistelussa on mahdollista kilpailla ja esiintyä yksilönä tai ryhmässä. Ohjelma voi tapahtua telineillä sekä välineillä taikka ilman. Kilpailuita on monenlaisia ja monen tasoisia niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, olympialaisia unohtamatta.

Historia

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.


2016

Rion olympialaiset

Ekaterina ”Katja” Volkova tarrasi ensimmäisenä suomalaisena voimistelijana 16 vuoteen olympiapaikkaan rytmisessä voimistelussa. Samalla miesten olympiavoimistelussa saavutettiin ensimmäinen kisapaikka yli neljäänkymmeneen vuoteen, kun Oskari Kirmes asteli edustamaan Suomea miesten telinevoimistelussa ensimmäistä kertaa sitten Münchenin olympialaisten 1972.


2010

Euroopan mestaruus

Tomi Tuuhan Euroopan mestaruus 2010


2000

Dominointi joukkuevoimistelussa

Suomi on maailman menestynein maa joukkuevoimistelussa. MM-kullasta on mitelty 17 kertaa vuodesta 2000 lähtien, ja Suomi on voittanut peräti kymmenen kertaa kirkkaimman mitalin. Suomen menestynein joukkue on toistaiseksi ollut Olarin Voimistelijoiden Dynamot -joukkue neljällä maailmanmestaruudellaan.


1989

Harrastajamäärä yli 100 000 henkilöä

Voimistelu on kasvanut vuosikymmenten kuluessa jatkuvasti vain suositummaksi. Suurimman kasvupyrähdyksen se otti vuosien 1940-1960 aikana, kun jäsenmäärä kasvoi yli kaksinkertaiseksi. Lopulta 100 000 haamuraja rikkoutui vuonna 1989, kun kuntoliikunta nousi entistä tärkeämmäksi urheilumuodoksi.


1960

1960 vuoden olympiakulta

Suomi on voittanut historiansa aikana voimistelun olympiakultaa yhteensä kuusi kertaa, kun taas mitaleita yhteensä on 22 kappaletta. Näistä viimeisin on voitettu vuonna 1968 kun Olli Laiho voitti hopeaa, viimeisin kulta on Eugen Ekmanin vuoden 1960 Rooman olympialaisista.


1948

Uusi näkökulma

Sodan värittämällä vuosikymmennellä SVUL siirtyi piirijärjestelmään ja palkkasi toiminnanohjaajia sekä osti Kisakallion, josta alettiin rakentaa omaa liikuntaopistoa. Vuoden 1948 Lontoon olympialaisissa nähtiin massiivinen kenttänäytös, mikä johti telinevoimistelijoiden kaikkien aikojen menestykseen - 10 mitalin saavuttamisella.


1896

Suomen Voimisteluliitto perustetaan

Sisarukset Mauriz ja pikkusisko Elin Waenerberg perustivat Suomen ensimmäiset voimisteluseurat vuosina 1975 ja 1976. Pari vuosikymmentä myöhemmin voimisteluseurojen kasvanut määrä johti vuonna 1896 naiset perustamaan maan ensimmäisen urheilun keskusjärjestön, joka sai nimekseen Suomen Naisten Voimisteluliitto. Nimi kuitenkin muuttui liiton vahvistuessa vuonna 1900 Suomalainen Voimistelu- ja Urheiluliitto SVULiksi.


1881

Voimistelun kansainvälinen kasvu

Kansainvälinen voimisteluliitto (FIG) perustettiin Belgian Liegessä vuonna 1881 ja se kuului olympiaohjelmaan ensimmäisissä nykyaikaisissa kisoissa vuonna 1896 Ateenan kisoissa.


1790

Voimistelun murrosvaihe

1700-luvun lopulla, ja 1800-luvun alun Saksassa kaksi fyysisen kasvatuksen edelläkävijää Johann GutsMuths (1759-1839) ja Friedrich Jahn (1778-1852) loivat harjoitukset pojille ja nuorille miehille. He suunnittelivat laitteita, ja lopulta ne johtivat nykyiseen voimisteluun. Jahnin muotoilemia varhaisia malleja olivat muun muassa rekki, nojapuut ja arkku.


600eaa

Voimistelun juuret

Antiikin kreikkalaisille fyysinen kunto oli tärkeää, ja kaikissa Kreikan kaupunkivaltioissa harjoitettiin erilaisia liikuntamuotoja kuten juoksemista ja painia. Rooman valtakunnan vallattua Kreikan voimistelu poistui sotilaskoulutuksesta. Kun 393 keisari Theodosius I lopetti antiikin olympialaiset niin voimistelu, samoin kuin muukin urheilu vähentyi huomattavasti. Vuosisatojen ajan voimistelu oli lähes unohdettu.


Tiesitkö

Voimistelun englanninkielinen sana gymnastics tulee Kreikan kielen sanasta gymnos, joka tarkoittaa alastomuutta. Alkujaan voimistelua harrasti vain miehet, ja he kilpailivat ilman vaatteita. Tämä tapa oli kunnianosoitus miehen vartaloa sekä jumalia kohtaan.

Seurat

Voimistelu on Suomen harrastetuimpia lajeja, mikä näkyy myös voimistelua tarjoavien seurojen määrässä. Toimintaa on tarjolla kaikissa kaupungeissa, lähes aina useammassa seurassa. Voimisteluseurat ovat pääosin lajin erikoisseuroja, joko pieniä paikallisia toimijoita tai suuria satojen jäsenien seuraorganisaatioita.

Hae seuroja

Tutustu lähialueen seuroihin ja etsi itsellesi sopivimmat.

Avaa kartta

Kustannukset

Kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen harrastajan tavoitteellisuuden tasosta. Kilpatasolla korkeat harjoitusmäärät, matkakustannukset ja kisapuvut nostavat hintaa. Harrastetasolla kustannukset voivat kuitenkin pysyä hyvinkin matalina, eikä kalliita välinehankintoja käytännössä ole. Voimistelun eri muodot vaikuttavat myös kustannusten tasoon, sillä lajin eri muodoissa tarvitaan erilaisia urheiluvälineitä.

Aloituskustannukset

Ensimmäisen 3 kuukauden hinta-arvio 6 - 10 vuotiaille.

Välineet

70-130 €


Kausimaksu

35-55 €


Lisenssi

10-64 €


Jäsenmaksu

25 €


Arvio kustannuksista vuoden aikana

Alalajit

Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelu on suomalaisesta naisvoimistelusta kehittynyt urheilulaji. Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on musiikkiin sommiteltu taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, johon sisältyy erilaisia vaadittavia liikkeitä kuten vartalonliikkeitä, tasapainoja, hyppyjä ja niiden yhdistelmiä. Pakollisten vaikeusosien lisäksi kokonaisuuden sitovat yhteen jatkuva, virtaava liike sekä ohjelman tunnelma tai teema, jota liikekieli, musiikki ja ohjelman taiteelliset liike-elementit ilmentävät. Kokonaisuuden kruunaavat eläytyminen ja ilmaisu.


Telinevoimistelu

Telinevoimistelu on arvostelulaji, jossa suorituksen enimmäispistemäärä riippuu sarjan liikkeiden vaikeustasosta ja telineestä. Tästä pistemäärästä vähennetään sitten pisteitä virheiden, taiteellisuuden sekä liikesarjojen vaikeusasteiden ja epäpuhtauksien mukaisesti. Naisten ja miesten telinevoimistelun suurimpana erona on kilpailussa käytettävien telineiden määrä, naisilla niitä on neljä ja miehillä kuusi.


Trampoliinivoimistelu

Trampoliinivoimistelussa tavoitteena on tehdä mahdollisimman korkeita, hallittuja, ja tyylipuhtaita liikkeitä, jotka vaativat voimistelijalta notkeutta, voimaa sekä koordinaatio- ja avaruudellista hahmotuskykyä. Kilpailulajeina ovat yksilötrampoliini ja synkrotrampoliini, missä kaksi kilpailijaa pyrkii yhtäaikaisiin ja samanlaisiin suorituksiin trampoliinilla. Lisäksi kilpaillaan tupla-minitrampoliinilla, jota nimitetään myös demiksi. Tumblingin lasketaan yleensä myös olevan yksi trampoliinivoimistelun lajeista.


Akrobatiavoimistelu

Akrobatiavoimistelu on näyttävä ja innostava voimistelulaji, joka koostuu erilaisista nostoista, heitoista, kiinniotoista ja yksilöliikkeistä. Voimistelijalta vaaditaan taidokasta voimankäyttöä, erinomaista liikkuvuutta, ketteryyttä sekä hyvää tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Akrobatiavoimistelu ei ole ollut pitkään Suomessa tunnettua, mutta viime vuosien aikana laji on ollut suuressa kasvussa seuratoiminnan puolella.


Kilpa-aerobic

Kilpa-aerobic on laji, missä suoritetaan musiikin tahdissa korkealla intensiteetillä jatkuvia vaativuudeltaan eroavia liikesarjoja, jotka ovat peräisin perinteisestä aerobic-liikunnasta. Ohjelman tulee osoittaa jatkuvaa liikettä, notkeutta, voimaa ja kahdeksan perusaskeleen käyttöä, sekä täydellisesti suoritettuja vaikeusliikkeitä. Kilpa-aerobicissa tarvitaan voimaa, notkeutta, kestävyyttä, taitoa, rytmitajua ja positiivista energiaa, joka välittyy esiintyjältä yleisölle. Lajin harrastus on helpointa aloittaa Aerosport-sarjasta.


TeamGym

TeamGym on telinevoimistelun tapainen joukkuelaji, jossa suoritetaan tanssillinen vapaaohjelma permantomatoilla, vauhdikkaita volttisarjoja volttiradalla ja korkeita voltteja trampetilta. Vauhti, voima ja tekniikka ovat TeamGymin avainsanat. Kaikissa suorituksissa tärkeintä on joukkueen samankaltaisuus ja yhtenäinen kokonaisuus. Joukkue on siis yhtä vahva kun sen heikoin lenkki.


Rytminenvoimistelu

Rytminen voimistelu on naisvoimistelusta kehittynyt olympialaji. Rytmisessä voimistelussa tehdään musiikin tahdissa ohjelma, jossa käytetään narua, palloa, vannetta, keiloja tai nauhaa. Lisäksi voidaan esittää vapaaohjelma, jossa voimistelijalla ei ole välinettä. Kilpailuissa esitetään kilpailusta riippuen 1–5 ohjelmaa.


Tanssillinen voimistelu

Tanssillinen voimistelu on tanssin ja voimistelun yhdistävä, suomalaiseen naisvoimisteluun pohjautuva laji, joka liikuttaa suurta joukkoa suomalaisia nuoria ja varttuneempiakin naisia. Tanssillisen voimistelun moni-ilmeisyys tarjoaa sekä harrastajille että ohjaajille runsaasti vaihtoehtoja ja haasteita. Lajia on mahdollisuus harrastaa kevyesti tai tavoitteellisemmin, ja harrastamisen lisäksi tarjolla on erilaisia mahdollisuuksia esiintymiseen ja kilpailemiseen.