Lajit

Judo

Judo

Judo on maailman suosituin kamppailulaji, jonka perustekniikat koostuvat erilaisista heitoista, sidonnoista, käsilukoista ja kuristuksista. Judo perustuu osiltaan siihen, että vastustajan voimaa ja massaa käytetään häntä itseään vastaan. Judossa harrastajan tason kertoo hänen vyöarvonsa – matalin vyöarvo on valkoinen ja korkein on musta.

Kenttä

Perustiedot

Lajityyppi
Aloitusikä
Toimintaympäristö
Kamppailu
4+
Sisällä
Kustannustaso
Ryhmäkoko
Kauden pääpaino
1/5
2-20
Syksystä kevääseen

Kauden sijoittuminen

Kausi käynnissä
Tauko

Harrastaminen

Judossa voimaa ei pyritä voittamaan voimalla, vaan vastustajan voima valjastetaan oman voiman avuksi. Laji on kiinnostava ja filosofinen, sillä judossa kyse ei ole pelkästä kamppailusta, vaan ihmisenä kehittymisestä.

Heitot ja lukot

Judossa on lukematon määrä erilaisia tekniikoita, joista jokainen voi löytää itselleen parhaiten sopivan tyylin. Judotekniikat koostuvat heitoista, sidonnoista, käsilukoista ja kuristuksista. Heitot on jaettu käsiheittoihin, jalkaheittoihin, lonkkaheittoihin sekä uhrautumisheittoihin.

Periaatteet

Judo perustuu osin siihen, että vastustajan voimaa ja massaa käytetään häntä itseään vastaan. Judon pääperiaatteet ovat maksimaalisen tehon periaate, yhteisen hyvän periaate, sekä joustavuuden periaate. Judossa kehittyy tehokkaasti kestävyys, voima, notkeus sekä tasapaino.

Ottelut

Judo-ottelu voitetaan heittämällä vastustaja täydellisellä ipponin (10 pistettä) arvoisella heitolla tai sitomalla vastustaja pysyvästi (25 sek) selälleen mattoon tai tekemällä kuristus tai käsilukko, joissa vastustaja joutuu antautumaan.

Historia

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.


1989

Ensimmäiset EM-kullat Suomeen

Vuoden 1989 Helsingin EM-kisoissa kotiyleisö sai nauttia miesten sekä naisten sarjoissa suomalaisten historiallisista suorituksista, kun Juho Salonen ja Jaana Ronkainen voittivat molemmat kultaa.


1964

Judosta olympialaji

Judon perustaja Jigoro Kanu vaikutti pitkään kansainvälisessä Olympiakomiteassa ja lopulta judo valittiin Olympialajiksi Japanin Tokiossa järjestettäviin kotikisoihin.


1958

Judo rantautuu Suomeen

Ensimmäisen kerran Judoa esiteltiin Suomessa vuoden 1890 lokakuussa, kun lajin perustaja Jigoro Kanu vieraili Suomessa Euroopan matkallaan. Varsinainen judotoiminta alkoi Suomessa 1954, kun Japanin lähetyssihteeri Shigemi Tagami alkoi opettaa judoa Helsingissä. Suomalaiset innoistuivat uudesta kamppailulajista nopeasti, minkä seurauksena judoseuroja kehittyi maamme suurimpiin kaupunkeihin. Vuonna 1958 Suomen Judoliitto perustettiin, kun harrastajat kokivat kattojärjestön olevan lajille tarpeellinen.


1951

Kansainvälinen Judoliitto

Euroopan Judoliitto perustettiin 1949, ja kaksi vuotta myöhemmin järjestettiin ensimmäiset EM-kilpailut. Kaksi vuotta EM-kisojen jälkeen perustettiin kansainvälinen Judoliitto, joka myös järjesti lajin ensimmäiset MM-kilpailut Tokiossa 1956.


1910

Judo leviää maailmalle

Kano pyrki alusta asti levittämäään judoa myös Japanin ulkopuolelle. Laji sai mainetta ja harrastajia, kun vuosisadan alun judokat kiersivät maailmaa ja haastoivat mm. painijoita ja nyrkkeilijöitä voitokkaasti.


1886

Poliisien kamppailulajiksi

Judon voittokulku kamppailulajien joukossa alkoi vuonna 1886, kun Japanissa haettiin poliisille ju-jutsu koulua. Eri koulut laitettiin kilpailemaan keskenään turnauksessa, jossa kukin lähetti 15 oppilasta kilpailuun. Otteluista 13 päättyi judokan voittoon ja kaksi ratkaisemattomaan. Judosta tuli näin poliisien laji ja pian osa opetusohjelmaa Japanin kouluissa.


1880

Jigoro Kano

Judo sai alkunsa Japanissa, kun kasvatustieteilijä ja ju-jutsu-mestari Jigoro Kano alkoi muokata vanhoista taistelutaidoista uutta kamppailulajia ja liikuntamuotoa. Kano ei halunnut judon kehittyvän kilpaurheiluksi, joten hän kehitti oppilailleen kilpailun korvikkeeksi arvoasteikon, jonka tunnusmerkkinä on vyön väri.


Tiesitkö

Judo on maailmalla hyvin suosittu urheilulaji ja harrastus, se on itseasiassa maailman levinnein ja harrastajamäärältään suurin kamppailulaji. Judoa harrastetaan joka puolella Suomea yli sadassa seurassa.

Seurat

Judo toiminta keskittyy pääosin seurojen saleille. Alkeiskursseja järjestetään muutaman kerran vuodessa, minkä lisäksi erilaisia syventäviä kursseja on harrastajille ympäri vuoden tarjolla. Judoseurojen toiminta on monilla mittareilla laadukasta, hyvänä esimerkkinä lajin korkea laatuseurojen määrä.

Hae seuroja

Tutustu lähialueen seuroihin ja etsi itsellesi sopivimmat.

Avaa kartta

Kustannukset

Seurojen perimillä jäsen- ja kausimaksuilla katetaan muun muassa harjoitustilojen vuokra sekä valmennus. Myös judossa vyötason korottamisesta tulee kustannuksia harrastajalle vyön värin mukaan. Judopukuja on eri hintaisia, koosta ja laadusta riippuen. Käytetty puku seuran kautta hankittuna on järkevä vaihtoehto aloittelijalle.

Aloituskustannukset

Ensimmäisen 3 kuukauden hinta-arvio 6 - 10 vuotiaille.

Välineet

25-45 €


Kausimaksu

90-190 €


Lisenssi

0 €


Jäsenmaksu

100-150 €


Arvio kustannuksista vuoden aikana