Voivatko ylipainoiset ihmiset rakentaa lihaksia samalla tavalla kuin laihemmat ihmiset? Vai estääkö kehon paino jotenkin hypertrofian? Näihin kysymyksiin pyrittiin vastaamaan brittiläisen tutkijaryhmän hiljattain tekemässä tutkimuksessa.
Tulokset ovat hyviä uutisia ihmisille, joilla on korkea painoindeksi ja jotka pohtivat, onko voimaharjoittelu “sen arvoista”, sekä lääkäreille ja kansanterveysviranomaisille, jotka pyrkivät vähentämään lihavuuden yleisyyttä.

Veri ei valehtele
Rajoitetussa tutkimuksessa, johon osallistui 17 mies- ja naishenkilöä, jotka vaihtelivat laihasta ylipainoon, 19-32-vuotiaat osallistujat tekivät sarjan kontrolloituja kestävyysharjoituksia. Kun tutkijat olivat ottaneet verinäytteet ja lihasbiopsiat, osallistujat aloittivat harjoittelun. He lämmittelivät itsensä 3 viiden toiston sarjalla kevyillä painoilla ja tekivät sitten yksittäisiä toistoja epäonnistumiseen asti kasvavilla kuormilla. Sen jälkeen tutkijat ottivat lisää veri- ja kudosnäytteitä tunnin välein neljän tunnin ajan osallistujien harjoittelun jälkeen.

Näytteiden analysoinnin jälkeen tutkijat päättelivät, että lihavuuden ja lihasproteiinisynteesin välillä ei ollut yhteyttä kestävyysharjoittelun jälkeen. Suuremmat osallistujat saivat lihaskudosta yhtä paljon kuin pienemmät osallistujat. BMI tai kehon kokonaisrasvaprosentti eivät vaikuttaneet lihaskudoksen lisääntymisnopeuteen[1].
Mitä se tarkoittaa sinulle
Rasvanpudotus pyrkii hallitsemaan harjoittelukeskustelua, kun kyse on kehonkoostumusmuutoksista. Mutta tämä tutkimus osoittaa, että kaikki voivat rakentaa lihaksia yhtä lailla – ja me suosittelemme, että heidän pitäisi. Loppujen lopuksi lihakset ovat lahja, joka pitää antaa. Jokainen lisäämäsi kilo auttaa sinua olemaan aktiivisempi ja vahvempi, polttamaan enemmän kaloreita ja nauttimaan elämästä enemmän. Se on myös metabolisesti aktiivista kudosta, mikä tarkoittaa, että se polttaa enemmän kaloreita päivästä toiseen kuin rasvakudos.
Ei, se ei luultavasti tarkoita, että sinun – tai kenenkään – pitäisi jättää kardio kokonaan väliin. Anteeksi! Mutta järkevä ja kestävä lähestymistapa voimaharjoitteluun ja sydänliikuntaan, kuten säännöllinen nostaminen ja kävely mahdollisimman paljon, voi olla juuri oikea tapa auttaa sinua saamaan maksimaalisen hyödyn molemmista muodoista.
Juuri tällainen lähestymistapa auttoi Pasquale “Possible Pat” Broccoa laihduttamaan yli 300 kiloa, ja se on tyypillistä Bodybuilding.comin BodyFit Elite -ohjelmien suosituimmille ohjelmille, kuten Kris Gethinin 8-Week Hardcore Trainer, Jamie Easonin LiveFit ja Bill Phillipsin Back To Fit.

Tämä on tärkeä tulos myös lääkäreille ja kansanterveysviranomaisille, koska se viittaa siihen, että kaikenkokoiset ihmiset voivat vastusharjoittelun avulla hyödyntää luurankolihasten rakentamisen ja terveen aineenvaihdunnan rakentamisen välistä yhteyttä ja pysyä terveenä ikääntyessään.
Kirjoittajat varoittavat kuitenkin, että lihavuus voi vähentää hypertrofiaa, jos henkilö on vanhempi tai istumatyöläinen. Molemmat näistä tekijöistä liittyvät vahvasti siihen, mitä kutsutaan “anaboliseksi resistenssiksi”, mikä tarkoittaa kamppailua lihaksen rakentamiseksi. Ota siis aikaa, aloita siitä, missä olet, ja jatka eteenpäin. Tämä ei ole kilpailu, vaan elinikäinen projekti.

Viitteet
1. Hulston, C. J., Woods, R. M., Dewhurst-Trigg, R., Parry, S. A., Gagnon, S., Baker, L., … & van Hall, G. (2018). Vastuskuntoharjoittelu stimuloi lihasproteiinisynteesin sekoittumista laihoilla ja lihavilla nuorilla aikuisilla. Physiological Reports, 6(14), e13799.