“Pari vuotta sitten istuin hotellin ravintolassa työmatkalla, enkä saanut noin 25-vuotiasta nuorta kaveria ja hänen ystäviään vakuuttuneeksi siitä, etten ole Chris Hemsworth”, DO Kaleb Redden kertoo. “He olivat juoneet, joten lopulta kirjoitin heille nimikirjoituksen.” Hän raapusti paperiin “Thor”. “Se toimi minun edukseni”, hän sanoo. “Henkilökunta myös uskoi, että olin näyttelijä, joten he eivät laskuttaneet minua ateriasta.”
“DocThorille” tämä on yleinen tapaus. Hän sai nimityksen eräältä potilaalta, ja pian myös hänen kollegansa alkoivat käyttää sitä laajalti. Vaikka DocThor ei ehkä näyttele supersankaria Marvel-elokuvissa, hän muistuttaa “Thor”-näyttelijää partaineen kaikkineen.

“Minulla on ollut parta viimeiset kahdeksan vuotta”, hän sanoo. “Sen pituus vaihtelee vuodenajan mukaan.”
Vaikka hän ei ole näyttelijä, Redden näyttelee usein supersankaria jokapäiväisessä elämässään urheilulääketieteeseen erikoistuneena lääkärinä.
“Tiesin, että halusin työskennellä kaiken kaliiperin urheilijoiden kanssa ja olla urheilulääketieteen alalla”, hän sanoo. Kun hän valmistui lääketieteellisestä koulusta, hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: ryhtyä ortopediseksi kirurgiksi tai ryhtyä perhelääkäriksi ja suorittaa apurahakoulutus, jotta hänestä tulisi urheilulääketieteen erikoislääkäri. Hän valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, jotta hän voisi työskennellä koko urheilijan ja kaikkien järjestelmien eikä vain ortopedisten ongelmien kanssa.

“Näin voin työskennellä laajemman ihmisjoukon ja useampien ongelmien, kuten diabetesta, astmaa tai mielenterveysongelmia sairastavien urheilijoiden kanssa sekä auttaa ortopedisten ongelmien kanssa.”
Yksi DocThorin tämän päivän tehtävistä on viestiä, että terveys, liikunta ja ravitsemus liittyvät erottamattomasti toisiinsa.
“Tämä pätee riippumatta iästä, nykyisestä terveydentilasta tai pitkän aikavälin urheilutavoitteista”, hän sanoo.
Tärkeintä on neuvotella lääkärin ja muiden terveyspalvelujen tarjoajien kanssa varmistaaksesi, että teet sitä, mikä on sinulle oikein. DocThor yhdistää lääketieteen, kehonrakennuksen ja harjoittelun huipputiedettä, jotta hän voi tarjota parhaat ohjeet urheilijoille sekä tavallisille ihmisille, joita hän näkee lääkärinä.

Getting Ripped
Jokaisella supersankarilla on alter ego, eikä DocThor ole poikkeus. Leppoisasti käyttäytyvä tohtori Kaleb Redden muuttuu pedoksi, kun hän treenaa painoa. Tämä kaksinaisuus ei ole kadonnut häneltä – eikä hänen perheeltään, ystäviltään ja kollegoiltaan.
Eräänä iltana, ennen kauan kaivattuja treffejä vaimonsa kanssa, DocThor meni kuntosalille tuhoamaan raskaita painoja. Hän ei ollut treenannut yhtä paljon kuin tavallisesti, koska lääketieteellinen tiedekunta oli vaatinut häneltä paljon.
“Tein jalkaprässiä erittäin raskailla painoilla, jotka olivat minulle tuttuja, mutta joita en ollut käyttänyt vähään aikaan”, hän muistelee. Hän teki hyvin suuria painohyppyjä, ja kolmannessa sarjassa hän antoi painon ajautua liian alas ja pomppia alhaalla.
“Tunsin jänteen repeävän irti häpyluustani ja pyörryin, luultavasti kivun ja kelkan alle juuttumisen yhdistelmästä.” Kun hän tuli tajuihinsa, hän oksensi.
Vaikka hänellä oli kipuja, hän tiesi, ettei treffien jättäminen väliin ollut vaihtoehto.
“Kiinnitin jäätyneen vesipullon housuihini, otin kipulääkkeitä ja menin elokuviin. Sanomattakin on selvää, että vaimoni ei ollut vaikuttunut.”
On erittäin vaikea leikkaus kiinnittää revitty lihas, adductor longus, takaisin luuhun. DocThor päätti elää kivun kanssa, joka kesti kaksi vuotta.

“Vaihtoehtona leikkaukselle on kuntouttaa loukkaantunutta aluetta ja toivoa, että se arpeutuu”, hän sanoo.
DocThorille on tehty useita leikkauksia vammojen vuoksi. Osa niistä tapahtui hänen urheillessaan, osa moottoripyörä- ja maastopyöräonnettomuuksista ja osa kuntosalilla nostamisesta.
“Kun olen 22 vuotta harrastanut intensiivistä urheilua ja nostelua, olen löytänyt geneettiset heikkouteni ja hyödyntänyt niitä kaikkia”, hän sanoo.
Kaikki tämä yksilöllinen kokemus pätevöittää lempeän maltillisen tohtori Kaleb Reddenin neuvomaan, mitä sinun pitäisi tehdä – ja mitä sinun pitäisi välttää – kun koet kipua.

Milloin peto on syytä laittaa talutushihnaan
Ensimmäinen asia, joka on syytä tiedostaa, on se, että kipua on kahta hyvin erilaista tyyppiä, tohtori Redden sanoo.
“Kehosi on varustettu kipureseptoreilla, koska ne ovat hengenpelastava reaktio monissa tilanteissa.” Harjoittelijoiden on opittava, kuinka paljon kipua on sopivaa, siedettävää ja jopa hyödyllistä, jotta he voivat saavuttaa urheilulliset tavoitteensa. “Harjoituskivun läpi ponnistaminen auttaa nostamaan väsymyskynnystä, mikä parantaa suorituskykyä.”
Silti, hän varoittaa, sinun on tunnistettava, milloin kokemasi kipu toimii lopulta tavoitteesi vastaisesti. Jos esimerkiksi repäiset pitkän koukistajasi irti häpyluustasi…

Tässä ovat tohtori Reddenin vinkit:

Tuleeko kipu pikemminkin nivelestä kuin lihaksesta? Jos näin on, sinun pitäisi perääntyä. “Ja jos jokin näistä alueista on kivulias, kuuma, punainen tai turvonnut yli 48 tunnin ajan, sinun on mentävä lääkäriin tutkimaan se.”
Herättääkö kipu sinut unesta? “Tämä on merkki siitä, että sinulla saattaa olla tyypillistä treenikipua merkittävämpi vamma, josta toivu nopeasti.”
Reagoivatko turvotus ja mustelmat paranemistoimiin, kuten toipumisaikaan, jäähän ja kompressioon? “Jos ei, lääkärin on tutkittava se.”
Koetko puutumista tai pistelyä? “Tämä saattaa johtua neurologisesta ongelmasta, eikä sitä pidä jättää huomiotta.”
Kuinka kauan kipu on kestänyt? “Jos kipu jatkuu yli pari viikkoa ilman, että sen voimakkuus vähenee, se on syytä arvioida.”

Kahdenkeskisyyden käsitteleminen
On jatkuva mysteeri, valitsemmeko me polkumme vai valitsevatko polkumme meidät. DocThor suunnitteli alun perin ryhtyvänsä insinööriksi, ennen kuin jätti opiston kesken työskennelläkseen öljykentän työnjohtajana ja turvateknikkona ja palasi sitten takaisin yliopistoon. Hän tajusi olevansa sekä älykäs että sosiaalinen ja liikunnallinen eläin. Ratkaisu oli ryhtyä huippuunsa paisuneeksi lääkäriksi, joka tapaa potilaita päivittäin intensiivisen aamutreenin jälkeen.

Nuorena tohtori Redden oli halunnut olla ammattiurheilija, mutta hän jäi sivuun urheiluvammojen takia. Se johti lopulta siihen, että hänestä tuli järjen ääni “ei kipua, ei voittoa” -mantraa vastaan, jota yhä hokevat ne, jotka eivät työskentele kallossaan olevan ison lihaksen kanssa. Vaikka haluat treenata intensiivisesti, on tärkeää, että kuuntelet myös kehoasi. Aikaisempien vammojensa ja leikkaustensa perusteella ei ole yllättävää, että DocThor on ollut syyllinen siihen, että hän on ohittanut terveen järjen tavoitellessaan raskaampia painoja ja enemmän toistoja. Sitä vastoin tohtori Redden antaa neuvoja ja tasapainoa.
“Pointti ei ole se, ettei pitäisi treenata raskaasti tai intensiivisesti”, hän sanoo. “Tärkeintä on tunnistaa, missä kehosi on joka päivä, kun astut salille.”
Viesti ja tehtävä
“Kun olen kuntosalilla, kaikki helvetti pääsee valloilleen”, DocThor sanoo. “Olen siellä hakkaamassa demonit alistumaan.”
Itse asiassa hän sanoo, että siellä hän on mieluiten perjantai-iltana, jos hän saa valita. Mutta älä sekoita DocThorin kuntosali-taistelijan lausuntoa tohtori Reddenin sanomaan ja tehtävään kuntosalin ulkopuolella. Kokonaisuutena hänen tavoitteenaan on vakuuttaa mahdollisimman monet ihmiset nuorista kehonrakentajista ikääntyneisiin ihmisiin, jotka kärsivät sairauksista, kuten tyypin 1 tai tyypin 2 diabeteksesta, siitä, että omiin tarpeisiin sopiva harjoittelu on avain pitkäaikaiseen terveyteen ja harjoitteluun, urheiluun ja terveyteen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseen.
“Vamman pahin puoli on tietyllä tavalla se, että se rajoittaa elämääsi”, Redden sanoo. “Haluan, että ihmiset voivat palata siihen, mitä he haluavat tehdä.”

Hän haluaa erityisesti motivoida ihmisiä keskittymään ruokavalioon, liikuntaan ja elämäntapavalintoihin, jotka ovat lääketieteen vähiten hyödynnettyjä osa-alueita.
Syötä peto
Useimmat ihmiset tietävät, että painoharjoittelu vahingoittaa lihaskudosta, mikä käynnistää kasvun. Se, mitä syöt ennen treeniä, sen aikana ja sen jälkeen, tukee kehon kykyä palautua ja kasvattaa lihasmassaa.
Näitä lisäravinteita tohtori Redden käyttää:

Tässä on muutamia tohtori Reddenin (ja DocThorin) tärkeimpiä vinkkejä ravitsemuksesta ja lisäravinteista:

“Ruoka on polttoainetta moottorillesi. Jos haluat suorituskykyisen moottorin, on ratkaisevan tärkeää laittaa siihen parasta mahdollista polttoainetta.” DocThor suosittelee ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vähärasvaisia proteiineja, hedelmiä ja vihanneksia, terveellisiä rasvoja ja hiilihydraatteja oikeista lähteistä.
“Monet lääketieteelliset ongelmat voidaan jäljittää kuluttamiimme epäterveellisiin elintarvikkeisiin. Ne aiheuttavat tulehduksia ja heikentävät toipumista tarjoamatta tarvitsemiamme tärkeitä ravintoaineita.” Lisäksi monet sisältävät liikaa kemikaaleja. Luottaminen puhtaista lähteistä peräisin oleviin täysravintovalmisteisiin auttaa lisäämään ravintoaineita samalla kun vähennetään ei-toivottuja epäpuhtauksia ja autetaan hallitsemaan kaloreita.
“Lisäravinteet ovat hyvä lisä terveelliseen harjoittelu- ja ravitsemusohjelmaan, mutta ne eivät korvaa terveellisiä ruokavalintoja.” Käytä niitä pikemminkin tehostaaksesi suorituskykyäsi kuin korvataksesi aukkoja ravitsemuksessasi.
“Yksi suosikkilisistäni on kofeiini. Kun sitä käytetään oikeassa annoksessa sopivista lähteistä, se voi olla terveellinen ja turvallinen tapa lisätä suorituskykyä. Suosittelen aina, että lisäravinteet ovat kolmannen osapuolen testaamia ja niitä käytetään maltillisesti.”
“On olemassa useita muitakin lisäravinteita, joista urheilijat voivat hyötyä, mutta on tärkeää, että tarkistat ensin lääkäriltäsi, että ne ovat turvallisia ja sopivat tavoitteisiisi nähden.”